Pelle Larsson tilldelas Sveriges Motorfederations Kungliga medalj för att under lång tid ha lagt ner ett hängivet, förtjänstfullt och framgångsrikt arbete för motorsporten och därmed gjort sig förtjänt av federationens synnerliga stora tacksamhet.

1971 började den då 16-årige Per ”Pelle” Larsson tävla som junior. Genom åren har Pelle hunnit med två tävlingskarriärer. Den första avslutade han ca 20 år efter sin debut, han hann med att vara fabriksförare för Mercury, tävla världen över i allt från minsta juniorklassen till båtarnas Formel 1. I början av 00-talet var det comeback som gällde, då i båtklassen F2, den här karriären tog slut några år senare men sportsligt gav den bränsle till flera andra förares karriärer. Redan år 1977 mottog Pelle stora grabbars märke för sina sportsliga framgångar.


Det som gjort Pelle till en unik kraft inom båtracingen har dock inte varit hans långa och framgångsrika sportsliga karriär, även om den gett honom förutsättningarna. Nej, det är att han hela tiden har engagerat sig med stor kärlek för sporten, oavsett om han har varit aktiv eller ej. Det märks inte minst i och med att Pelle mottog SVERA:s förtjänsttecken i guld år 2004, silver år 1998 och brons år 1994. Under åren har Pelle varit aktiv inom olika styrelsearbeten, på meritlistan finns två sejourer i SVERA:s förbundsstyrelse, varav första perioden som ordförande. Pelle har arbetat inom diverse klubbstyrelser och kommittéer under alla år. Många är de ungdomar som gått sina första trevande steg inom sporten med en utbildning i bagaget de fått av Pelle. Pelles senaste engagemang inom SVERA var som sportsligt ansvarig och generalsekreterare, idag jobbar han på Kungliga Motorbåtklubben (KMK) som generalsekreterare och är även där en viktig kraft för klubbens racing. Tidigare har Pelle även varit teamchef för Qatar:s satsning på F1 VM i båt under ca 2 års tid.


De senaste åren har Pelle synts som tävlingsledare på allt från små ungdomstävlingar längs sandstränder runt om i Sverige till att leda tävlingar på högsta VM-nivå världen över. Det är inte många helger som är lediga för Pelle under ett år. Hemma i Sverige är det antagligen ingen inom vare sig rundbana eller offshore som inte tävlat i en tävling som Pelle lett.


Pelle har ett stort engagemang på internationell nivå, inte enbart som tävlingsledare utan även som en välkänd person inom det internationella förbundet UIM. Idag är Pelle ansvarig för de två katamaranklasserna F4 och F2 utveckling och framtid.

50 år efter tävlingsdebuten så andas Pelle fortfarande båtracing varje dag, i en tid där engagemang med hjärta är allt mer avtagande har Pelle aldrig ändrat sin livsstil; båtracing.