HUR BÖRJAR JAG? – Klasser 

RUNDBANA

Rundbana är inkörsporten till båtracing. Här börjar de flesta sin karriär under juniortiden. Från 10 år kan man börja köra båt i klassen GT15 där farterna är omkring 35 knop, en klass man kan tävla i till och med att man fyllt 16. Vissa fortsätter sedan vidare inom Offshore medan andra går vidare inom rundbaneklasserna. Från och med 14 års ålder kan du välja att ta dig vidare till GT30 eller OSY400, i ena klassen sitter du och kör, andra ligger du – båda gör 50 knop. Med tiden kan du gå vidare inom respektive disciplins klasser och det går bara fortare och fortare… snabbast av alla är Formel 1 där toppfarterna är upp emot 120 knop!

Rundbana innebär att man lagt ut ett antal bojar som tillsammans bildar ett varv. Tävlingen körs sedan i antingen GP-format med ett längre huvudrace eller som heat-racing. Den som först avverkat utsatt antal varv vinner. Racingen blir tät och intensiv för förarna, även publiken på land får möjligheten att uppleva detta då de under hela varvet kan följa de tävlande runt banan.

Killar och tjejer tävlar mot varandra, detta görs med framgång för båda könen hela vägen från GT15 upp till och med Formel 1.

Inom rundbana är man ensam som förare i båten. Båttyperna varierar, i de mindre klasserna kör man enskrovsbåtar. I de högre klasserna använder man katamaraner och hydroplan. Ur miljöhänsyn har man kommit långt, i enskrovs- och katamaranklasserna kör man uteslutande med moderna EPA-klassade motorer med låga utsläppsnivåer och på hydroplan-sidan är det metanol som gäller som bränsle vilket endast lämnar kvar vattenånga vid förbränning.

 

GT-15

I juniorklass GT-15 får man börja när man fyllt 10 år.

Båten är en enskrovsbåt på minst 3,5 meter lång och 1,3 meter bred. Minimivikten med en förare i båten är 210 kg.

Motorn som används i denna klass är en motor med 15 hk. Motorns montering i höjdled är begränsad. Propellern fri

Toppfart ca 35 knop.

Ny båt i halfabrikat kostar ca 30.000:-.

 

 

GT 30
Enskrovsbåt på minst 3.50 x 1.30 meter.

Det är en V-bottnad ”Ving”-formade båtar är. Det finns flera snarlika modeller.

Motor: 30 hk Min. ålder 14 år, Minimivikten för båten inklusive förare är 250kg. Motorn får max vara hissad så att propelleraxeln på motorn är i linje med båtbottens förlängning. Farten är ca 47 knop.

 

 

Formula 4

Katamaraner, med förstärkt sittbrunn. Båtarna är kompositbyggen, så de har ett bra andrahandsvärde då de håller länge. Klassen är bred både i Sverige och i Europa.

60 hk 4-taktsmotorer.
Min Ålder: 16 år Minimivikt 350 kg inkl förare. Toppfart ca 60 knop

 

 

Formula 2

Superklassen som startade i Norden på 90-talet, har blivit internationellt vedertagen och är numer F2, eller Formel 2. Motor är Mercury 200XS miljömotorer med racerrigg och racerväxelhus.

Förarna sitter fastspända i 6 punktsbälten i en säkerhetssittbrunn. Av säkerhetsskäl har föraren andningsluft med i båten. Klassen kör en VM-serie över ca 6-7 tävlingar.

 

 

Formula 1

Formula 1 Superklassen alla kategorier. Här kör man med vässade Mercury motorer på 2,5 liter. Vissa begränsningar i databoxen med bl.a. varvtalsbegränsning har ökat hållbarheten på motorerna som ändå utvecklar kring 300 hk.

Båtarna är fantastiska kompositbyggen som är lätta med som tål nästan hur hårda smällar som hellst. Vattnet är ju också hårt i dessa toppfarter, kring 120 knop! Främsta båtbyggarfabrikaten är DAC, Baba och Mollgaard.
Båtarna ska vara minst 4,8 m långa, min vikt inkl förare = 475 kg. Acceleration: 0 – 150 km/tim = 4 sek.

Vi har Jonas Andersson och Pierre Lundin som kör framgångsrikt i Formel 1.

 

J-15 – Nybörjarklassen

I den minsta båtklassen, J-15, får man börja redan när man är 9 år.

Tävlingarna körs mest som träningar, för att komma igång och förstå båtracing och lära sig köra båten. Här upprättar vi ingen resultatlista.

Båten är en ”Fugetive”, en entypsbåt med en längd på 3.90 meter och 1.30 meter bred Det är en djupt V-bottenformad plastbåt. Propeller och motorns hissningshöjd är begränsad.

 

 

TRADITIONELLA RUNDBANEKLASSER

Här kör man med traditionella 2-taktsmotorer, klasserna är indelade efter motorvolymen. Motorerna här ska vara standard, men får ”blue printas” upp till klassningspapper. Det ska medföra lika förutsättningar på motorsidan. Motorerna är ofta begagnade samt enkla att serva vilket ger billig båtracing.

OSY 400

OSY 400 Båtarna är av classic ”hydrotyp”, d.v.s. en liten låg båt där man ligger på magen, eller står på knä och kör. Det ger en grym fartkänsla. Klassen är en entypsmotor klass, med endast Yamato motorer på 400cc. En japansk standardracermotor, framtagen för tävlingsbruk. Motorn är 2-cylindrig på 398cc och ger ca 35 hk.

Förarens Minimiålder 14 år.

Komplett begagnat ekipage kostar från ca 15.000:-, och ett nytt från ca 35.000:-.

=

Hur börjar jag

=

Är du debutant inom båtracing eller aquabike?

A

Klasser

=

Allemansklassen

=

Aquabike

=

Classic Offshore

=

Offshore

=

Rundbana

=

Thundercat

=

Svävare

=

Vad är båtracing?